جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مراقبت های پس از پروتز متحرک

 

۱- در تمام بیمارانی که دست دندان جدید تحویل می گیرند حتما بعضی یا تمامی مشکلات زیر تجربه می شود که این مسئله کاملاً طبیعی بوده و ظرف مدت چند ماه برطرف خواهد شد:

مراقبت های پس از پروتز متحرک

الف) صحبت کردن با دست دندانهای جدید ابتدا مشکل خواهد بود.

ب) غذا خوردن با دست دندانهای جدید مشکل خواهد بود.

ج) در روزهای ابتدایی استفاده از این دست دندانها، بزاق دهان افزایش می یابد و حالت تهوع وجود خواهد داشت.

د) در هفته های اول استفاده از دنچرها, بعضی قسمتهای بافت دهان, دچار زخم و آسیب دیدگی خواهد شد که با مراجعه به مرکز و تراشیدن نواحی ایجاد کننده زدگی، این مشکلات به تدریج کمتر خواهد شد.

یادآوری : تراشیدن از روی سطح بافتی دنچرها فقط بایستی توسط دندانپزشک مربوطه انجام شده و هیچگونه دستکاری دنچر توسط خود شما نبایستی صورت گیرد.

 

۲- برای کمتر شدن مشکلات بهتر است زمان استفاده از دست دندان را به تدریج افزایش دهید. بدین نحو که در چند روز اول، از دست دندان فقط چند ساعت در روز استفاده کنید و هر روز نسبت به روز قبل به تعداد ساعات بیفزایید تا مرحله سازگاری با دست دندان جدید به آرامی طی شود.

۳-  دست دندان‌ها بایستی حتما شبها از دهان خارج شوند تا بافت‌های دهانی استراحت کرده و خونرسانی به آنها افزایش یابد. عدم رعایت این مورد بسیار شایع بوده و منجر به تحلیل و تخریب پیشرونده لثه و استخوان زیرین می شود و در نهایت استفاده از دست دندان یا حتی ساخت دندان جدید را غیر ممکن خواهد کرد. فقط در صورتی استفاده از دست دندان در شب مجاز است که طبق دستور دندانپزشک مربوطه و برای مشاهده نواحی زخم شدگی در دهان صورت بگیرد.

۴-  توجه به این نکته الزامی است که دندان مصنوعی جدیدی که شما تحویل گرفته اید با دندانهای طبیعی و حتی دست دندانهای قبلی شما کاملا متفاوت بوده و سازگاری پیدا کردن با آنها مستلزم طی شدن زمان لازم است. پس نباید در این مورد عجول بود. ضمنا توجه داشته باشید که ذات تحرک در دست دندان کامل متکی بر بافت لثه ای کاملا طبیعی می باشد و کمی لقی حتی در بهترین شرایط ساخت وجود داشته و طبیعی است. در صورت عدم تحمل این مسئله بهتر است استفاده از درمانهای متکی بر ایمپلنت را مدنظر قرار دهید.

۵- برای افزایش گیر دنچر استفاده از چسب های دنچر موجود را می توانید مدنظر قرار دهید ولی بهتر است قبل از این کار، با دندانپزشک مشورت کنید.

۶- بهتر است سعی کنید ابتدا از غذاهایی استفاده کنید که نیروی مضغی زیادی لازم نداشته باشد بلکه بلع آن آسان باشد و با یک فشار ساده زبان در برابر کام به راحتی بلعیده شود. این کار ثبات دنچرها را افزایش می دهد. همچنین لقمه ها را کوچکتر گرفته، قبل از قرار دادن لقمه در دهان آنرا تکه تکه کنید و به صورت دوطرفه بجوید. در هنگام انجام عمل گاز گرفتن با دست دندان ها به جای اینکه مثلا ساندویچ را در قسمت جلویی دهان بین دندانهای جلو قرار دهید, آنرا قدری به طرف گوشه دهان ببرید. سپس به جای اینکه مثل دندانهای طبیعی ساندویچ را به طرف پایین و خارج بکشید و آنرا قطع کنید، آنرا به طرف داخل و بالا بدهید. بدین ترتیب دست دندانها بر روی دهان سفت تر می نشینند و از جای خود بلند نمی شوند. موقعیت زبان در حین جویدن نقش مهمی در ثبات دست دندان پایین دارد. بهتر است تمرین کنید که زبان را بر روی سطح داخلی دندانهای پایین قرار دهید. این کار ثبات دست دندان پایین را افزایش می دهد.

 

۷- در صورتیکه از دست دندان تکه ای (پارسیل) استفاده می کنید روش درست قراردهی آن را در دهان از دندانپزشک یاد گرفته و در مقابل آینه آنرا در دهان بگذارید.

۸- به خاطر داشته باشید که شرایط جسمی، روحی و دهانی شما، خاص خود شماست و بنابراین نمی توانید نحوه کنار آمدنتان با دست دندان جدید را با تجربیات افراد دیگر مقایسه کنید. بعلاوه قابلیت سازش با دست دندان جدید با افزایش سن کاهش می یابد. بنابراین ممکن است دست دندان کنونی هرچند بهتر از دست دندان قبلی شما ساخته شده باشد اما سازش یافتن با آن مشکل تر باشد.

۹- در طی دوره بی دندانی فاصله بین دو قوس فکی به تدریج کاهش می یابد و نیز لب ها حالت فرو رفته ای پیدا می کنند. این تغییرات آنچنان تدریجی به وقوع می پیوندند که حتی ممکن است خود شما و خانواده و دوستان هم متوجه آن نشوند. بنابراین ممکن است در ابتدا دست دندانها به صورت اجسامی غریب و حجیم در دهان احساس شوند و موجب احساس پری لب ها و گونه ها شوند. بایستی توجه داشته باشید که این وضع به تدریج طبیعی خواهد شد.

 

۱۰-  برای بهتر شدن تکلم با دست دندان جدید بهتر است که لغات یا عباراتی را که در تلفظ آنها مشکل دارید، با صدای بلند بخوانید و روزانه چندین بار آنها را تکرار کنید.

۱۱- همواره باید به خاطر داشته باشید که بافت های دهانی با گذشت زمان تغییر می کنند و شدت این تغییرات نیز به عوامل متعددی بستگی دارد.

رعایت بهداشت در پروتزهای متحرك:

۱-  پس از هر سه وعده غذایی، حتما بایستی دست دندانها را از دهان خارج کرده، دهان را بشوئید و لثه ها را ماساژ دهید. چنانچه دندان در دهان وجود داشته باشد حتما بایستی به کمک مسواک و خمیر دندان دندانها را بعد از هر وعده غذایی به خوبی و بدون حضور دست دندان در دهان تمیز کنید. همچنین پس از هر وعده غذایی دست دندانها را بایستی تمیز کرده و سپس مجددا در دهان بگذارید. برای تمیز کردن دست دندان می توانید از مسواک نرم به همراه مایع ظرفشویی یا مواد شوینده بدون ساینده استفاده کنید ولی استفاده از خمیر دندان بدلیل دارا بودن ساینده ها پیشنهاد نمی شود. برای ضد عفونی کردن دست دندانها، چنانچه در ساخت آنها فلز به کار نرفته باشد، می توانید از هیپوکلریت سدیم (وایتکس خانگی) رقیق شده استفاده کنید. همچنین از قرصهای مخصوص تمیز کردن دنچر نیز می توانید به این منظور و بر طبق دستور کارخانه سازنده استفاده نمایید. برای شستن و تمیز کردن دنچرها، غوطه ورسازی در مایع به تنهایی کافی نیست بلکه باید قبل از غوطه ور سازی، با مسواک نرم تکه های غذا از روی آن پاک شود. همچنین پس از غوطه ورسازی نیز باید دست دندانها با مسواک تمیز شوند. در هنگام شستشوی پروتز مراقب باشید تا پروتز زمین نخورند زیرا از مواد شکننده ساخته شده و تعمیر آنها مشکل خواهد بود.

۲-  توجه داشته باشید که هر زمان دست دندان از دهان خارج شده باشد بایستی در یک دستمال مرطوب یا یک لیوان آب قرار داده شود و هرگز نبایستی دست دندان خشک شود زیرا در این صورت دچار تغییر ابعاد شده و دیگر قابل استفاده نخواهد بود.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]