فلوئورزیس چیست؟
به تغییر رنگ دندان ها در اثر مصرف زیاد فلوراید فلوئورزیس گفته می شود. از آن جایی که فلوراید عنصر مفیدی برای استحکام دندان و جلوگیری از پوسیدگی دندانی می باشد، در مواد خوراکی، آب آشامیدنی و خمیردندان ها و نخ دندان ها موجود است.
حال اگر این فلوراید به میزان بیش از نیاز بدن به آن برسد، می تواند به صورت فلوئورزیس دندانی بروز نماید. بدین صورت که فلوراید اضافی موجود در آب آشامیدنی هنگام تشکیل مینای دندان در کودکان بر روی سلول های سازنده ی مینا تاثیر گذاشته و مرحله معدنی شدن مینا را دچار اختلال می نماید.
به دلیل این که فلوراید اضافه شده به آب و خمیردندان ها برای کاهش پوسیدگی و استحکام ساختار دندان ها می توانند باعث بروز فلوئورزیس شوند، توصیه می شود در سنین زیر 5 سال که کودک قادر به تخلیه ی کامل آب دهان خود نمی باشد؛ از خمیر دندان های کودکان که یا بدون فلوراید هستند و یا حاوی حداقل میزان فلوراید استفاده شود تا از این مشکل پیشگیری شود.
به طور معمول، فلوئورزیس طی تشکیل دندان (یعنی حدود 6 ماهگی تا 5 سالگی) رخ می دهد. البته این زمان در افراد مختلف می تواند تا چند ماه زودتر یا دیرتر نیز متغیر باشد. به نظر می آید نیمه نخست اولین سال زندگی کودک، مهم ترین زمان برای ایجاد فلوئورزیس در دندان های شیری (بر اساس دریافت فلوراید پیش از تولد و طی سال اول زندگی) باشد. فرم خفیف این اختلال به صورت دندان های زرد رنگ یا لکه های سفید می باشد ولی در فرم متوسط و شدید لکه های زرد تا قهوه ای بر روی مینای دندان همراه با کدر شدن کلی مینا می باشد.
. شادیه خوشحال
دانش آموخته ی سلامت دهان و دندان
مراقب سلامت و مشاورتخصصی کلینیک دندانپزشکی دانا