درمان آریتمی قلب تهران
به طور معمول، قلب به طور منظم میتپد. اگر از ضربان ریتمیک خود منحرف شود، به آن آریتمی قلبی گفته میشود. این عارضه میتواند بیضرر باشد و اغلب موردتوجه قرار نمیگیرد. در بزرگسالان، ضربان طبیعی قلب معمولاً بین شصت تا صد ضربه در دقیقه است. ضربانساز قلب که ضربان آن را تنظیم میکند، شامل سلولهای عضله قلب ویژهای است که در ناحیه دهلیز راست قرار دارند. اگر عملکرد آن مختل شود ضربان قلب از ریتم خارج میشود. در نتیجه اختلالات ریتم قلب که از نظر پزشکی آریتمی نامیده میشود، رخ میدهد. درمان آریتمی قلب باتوجهبه علت آن متفاوت است.
فیبریلاسیون دهلیزی
فیبریلاسیون دهلیزی شایعترین آریتمی با حدود 2 میلیون نفر مبتلا در سال در جهان است. این آریتمی با ضربان قلب کاملاً نامنظم (آریتمی مطلق) مشخص میشود. این بیماری عمدتاً افراد مسن را تحتتأثیر قرار میدهد، اما در افراد بسیار جوان و ورزشکاران نیز غیرمعمول نیست. فیبریلاسیون دهلیزی خطرناک است زیرا خطر سکته مغزی را افزایش میدهد که میتواند نیاز به استفاده از رقیقکنندههای خون (ضد انعقادها) داشته باشد.
انواع مختلف فیبریلاسیون دهلیزی
فیبریلاسیون دهلیزی خود را به اشکال مختلف نشان میدهد:
فیبریلاسیون دهلیزی حملهای
این نوع تپش کوتاه معمولاً طی 48 ساعت خودبهخود برطرف میشود. این شکل همچنین شامل اپیزودهایی از فیبریلاسیون دهلیزی است که طی هفت روز بهخودیخود به ریتم سینوسی باز میگردد یا با درمان به پایان میرسد.
فیبریلاسیون دهلیزی مداوم
در این شکل، فیبریلاسیون دهلیزی بیش از هفت روز طول میکشد.
علائم آریتمی قلب
بسیاری از مبتلایان اغلب هیچ علامتی را احساس نمیکنند. اما در برخی از بیماران، میتوان آن را به صورت تاکیکاردی یا تپش قلب قوی احساس کنند. سایر علائم های احتمالی هنگام آریتمی قلبی شامل:
- بیحالی
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- سفتی در قفسه سینه
- خستگی
- ناآرامی درونی
- سرگیجه
- عرق
- اختلالات خواب
درمان آریتمی قلب
درمان آریتمی قلب میتواند از درمان دارویی تا استفاده از فرسایش کاتتر متفاوت باشد. از فناوریهای مختلفی برای درمان آریتمی قلب در تهران استفاده میشود از ابلیشن با بالون سرد (کرایو) یا لیزر گرفته تا فرکانس رادیویی. همه اینها جزو موارد درمان آریتمی قلب هستند. آریتمیهای شدید درهرصورت نیاز به درمان پزشکی دارند. در مورد آریتمیهای غیرمنتظره، بسیار حاد و بسیار شدید، اقدام فوری ضروری است، زیرا اینها میتوانند منجر به ایست قلبی عروقی باشند که میتواند منجر به مرگ ناگهانی قلبی شود.
در درمان آریتمی قلب، پزشکان معمولاً داروهای ضدآریتمی را برای درمان آریتمیهای خفیف تا متوسط تجویز میکنند. برای درمان آریتمی قلبی می توانید به متخصص قلب و عروق مراجعه نمایید.
چرا باید درمان آریتمی قلب را جدی گرفت؟
آریتمیهای قلبی را میتوان با جراحیها و روشهای مختلف درمان کرد. بسته به علت آریتمی، عملیات روی زائده دهلیزی انجام میشود یا از روشهای الکتروفیزیولوژیک استفاده میشود. همانطور که گفته شد به اختلالات ضربان قلب، آریتمی قلبی گفته میشود. این آریتمیها میتوانند از دهلیزها یا در بطنهای قلب منشأ بگیرند. تمایز اساسی بین ضربان قلب بسیار سریع (تاکیکاردی) و ضربان قلب بسیار آهسته (برادیکاردی) وجود دارد.
اکستراسیستولها ضربانهای قلبی هستند که بین دو ضربان طبیعی قلب اتفاق میافتد. اکستراسیستولها عمدتاً بیضرر هستند، حتی در سلامت کامل نیز رخ میدهند و عموماً موردتوجه قرار نمیگیرند. آریتمیهایی که نیاز به درمان دارند عبارتاند از فلوتر و فیبریلاسیون دهلیزی، تاکیکاردی بطنی، فیبریلاسیون بطنی و برادیکاردی.
فیبریلاسیون دهلیزی به طور قابلتوجهی خطر سکته مغزی را افزایش میدهد. به دلیل حرکت فیبریلاسیون دهلیز، لختههای خون میتوانند در قلب ایجاد شوند که به رگهای مغزی منتقل میشوند. فیبریلاسیون دهلیزی میتواند به مرور زمان منجر به نارسایی قلبی شود. روش های مختلفی برای درمان آریتمی قلبی امکان پذیر است. این روش ها شامل ضربانسازهای قلبی، مداخلات الکتروفیزیولوژیک (دفیبریلاسیون، کاردیوورژن و کاتتر) و همچنین جراحی است.
ابلیشن کاتتر
ابلیشن کاتتر یک روش الکتروفیزیولوژیک است. نواحی که علت تحریک غیرطبیعی قلب هستند با استفاده از جریان فرکانس بالا (ابلیشن فرکانس رادیویی) غیرفعال میشوند. این روش اولین انتخاب درمانی برای اکثر آریتمیهای قلبی احتمالی، بیشتر از همه برای فلوتر دهلیزی، فیبریلاسیون دهلیزی و تاکیکاردی بطنی در نظر گرفته میشود.
میزان موفقیت درمان آریتمی قلب چقدر است؟
در مورد فلوتر دهلیزی، میزان موفقیت بسیار خوب است و 80 تا 95 درصد است. در فیبریلاسیون دهلیزی عمیقتر (60 تا 75٪) و اغلب برای از بین بردن کامل اختلال، چندین روش لازم است. در موارد مداوم، فرسایش کاتتر را میتوان با ابلیشن جراحی ترکیب کرد. در مورد تاکیکاردی بطنی، شانس موفقیت بین 50 تا 80 درصد است.
عوارض یا خطرات درمان آریتمی قلب
این روش کم خطر است و خطر عوارض جدی کم است. پس از عمل، ممکن است چند روز تا چند هفته طول بکشد تا فیبریلاسیون دهلیزی به طور کامل از بین برود. سایر آریتمیها مانند فلوتر دهلیزی یا سندرم ولف پارکینسون وایت بلافاصله پس از عمل برطرف میشوند. رقیق شدن خون (ضد انعقاد) باید تا زمانی که فیبریلاسیون دهلیزی ادامه دارد ادامه یابد.
آریتمی قلبی چگونه ایجاد میشود؟
عضله قلب در فواصل منظم منقبض میشود. ساعت این انقباضات منظم عضلانی گره سینوسی است که در ناحیه بالایی دهلیز راست قلب قرار دارد. از اینجا، تکانههای الکتریکی از طریق سیستم هدایت به فیبرهای عضله قلب میرسند.
دو عامل میتواند علت ایجاد آریتمی باشد:
- ایجاد اختلال در تکانههای الکتریکی
- انتقال معیوب در سیستم هدایت محرک
عوارض آریتمی قلبی
از عوارض احتمالی آریتمی قلبی میتوان به آمبولی، سکته مغزی، حمله قلبی و افزایش نارسایی قلبی اشاره کرد. حدود یک چهارم سکتههای مغزی ناشی از فیبریلاسیون دهلیزی است. درمان زودهنگام با داروهای رقیق کننده خون میتواند خطر سکته مغزی را تا 70 درصد کاهش دهد.
کلام آخر
اولین نشانههای آریتمی قلبی اغلب به صورت خستگی هنگام انجام فعالیتهای عادی ظاهر میشود. علاوه بر این، علائمی مانند: تپش قلب، سرگیجه، خواب آلودگی، گیجی، از دست دادن مختصر هوشیاری، غش، تشنج، درد در قلب و گرفتگی قلب نیز میتواند رخ دهد. اگر این علايم را دارید پیشنهاد میکنیم سریعا برای درمان آریتمی قلب به پزشک مراجعه کنید.
درمان خاص برای آریتمی قلبی به نوع بیماری تشخیص داده شده بستگی دارد. درمان آریتمی قلب تهران را میتوان با دارو انجام داد. برخی داروها از آریتمی قلبی جلوگیری میکنند یا حداقل آن را مهار میکنند. مصرف آنها ممکن است در درازمدت ضروری باشد، در موارد دیگر تنها زمانی که ضربان قلب غیرطبیعی رخ دهد باید مصرف شود. همچنین در برخی موارد مداخلات جراحی مختلف نیز میتواند در نظر گرفته شود. دکتر امید شافع متخصص قلب یکی از حرفه ای ترین و با تجربه ترین پزشکان درمان آریتمی قلب است. برای دریافت نوبت از طریق شماره های موجود در سایت با مطب دکتر تماس حاصل فرمایید.